flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ЗВІТ проведеного опитування за модулем СОРС «Судове адміністрування»

АНАЛІТИЧНО-ДІАГНОСТИЧНИЙ ЗВІТ

проведеного опитування

за модулем СОРС  «Судове адміністрування»

 

 

Рішенням Ради Суддів України (РСУ) № 28 від 02.04.2015 року затверджено рамкову систему оцінювання роботи судів в Україні (СОРС) та рекомендовано судам застосовувати її для оцінювання роботи з метою її вдосконалення за окремими модулями оцінювання та перелік базових показників роботи суду, що підлягають застосуванню. З метою аналізу їх діяльності що півроку та щороку всіма судами України з опублікуванням цих показників на веб-сайтах судів. 12 травня 2016 року РСУ прийнято рішення № 35, яким запропоновано головам судів загальної юрисдикції в рамках реалізації СОРС провести опитування, сформувати показники роботи судів та опублікувати їх на веб-сайтах.
У Сосницькому районному суді зборами суддів 01 липня 2016 року прийнято рішення про проведення внутрішнього суцільного опитування за модулем «Судове адміністрування» шляхом заповнення працівниками встановлених форм анкет до 01.09.2016 року. Визначено відповідальних осіб за проведення оцінювання (створено робочу групу).
Опитування за модулем «Судове адміністрування» проведено в суді шляхом заповнення анкет внутрішнього опитування суддів та працівників апарату суду. В опитуванні взяли участь 16 працівників апарату суду та 2 судді (узагальнені дані  у вигляді таблиць  додаються).
Показники анкет проаналізовані та узагальнені шляхом внесення даних до таблиць. Так, найвищі оцінки – 4,9 балів за 5-бальною шкалою – щодо оцінки голови суду працівниками апарату суду виявлені з таких питань: «Контролює якість роботи працівників та своєчасність виконання завдань» та «Утримується від отримання подарунків чи інших дій, що є несумісними з посадою та створюють конфлікт інтересів чи можуть сприйматися як такі», загалом середній бал по 16-ти запитаннях склав 4,5, що є досить добрим показником. Судді оцінили роботу голови суду по 18 питаннях від 4,5 до 5 балів.
З питань характеристики відносин у колективі працівниками апарату суду виявлені такі показники:
Доброзичливість, коректність, ввічливість: 1 чол. – скоріше характерне, ніж ні, 5 чол. – частково характерне, 10 чол. – дуже характерне – середня оцінка 4,6. За 5-ма рештою характеристик виявлені середні оцінки від 4,2 до 4.8, що є досить достатнім показником.
Середній бал оцінки керівника апарату працівниками суду по 17 питаннях становить 4,8. Так, на питання «Підтримує взаєморозуміння з головою суду» 5 працівників відповіли «скоріше так», 8 – «цілком так», 3- не відповіли. Середня оцінка склала 4,6. Керівник апарату суду є добрим організатором, користується авторитетом серед працівників, справедливо розподіляє доручення та навантаження і контролює якість роботи та своєчасність виконання завдань, враховує думки та побажання працівників при прийнятті рішень.
Отже, з проведеного опитування видно, що в колективі підтримується позитивний соціально-психологічний клімат, а  отримані результати в цілому свідчать про належний рівень задоволеності працівників суду умовами праці в колективі. Більшість працівників суду належним чином оцінюють лідерські та ділові якості голови та керівника апарату суду, ефективність суддівського самоврядування (зборів суддів), хоч як і  в кожному колективі існують певні сторони, які потребують більшого удосконалення. Зокрема, сприяти збільшенню можливостей для проведення дозвілля та спілкування членів колективу в позаробочий час, адже спільний відпочинок усього колективу є одним із критеріїв для покращення ефективності та результатів професійної службової діяльності працівників суду.

Додаток – таблиці показників опитування.