flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Триває четверта електронна деклараційна кампанія

30 січня 2020, 09:15

       З 1 січня 2020 року розпочалася четверта електронна деклараційна кампанія, яка триватиме до кінця доби 31 березня 2020 року.

      З урахуванням змін, які були внесені до ЗУ «Про запобігання корупції» (ЗУ) восени 2019 року, доцільно звернути увагу на деякі нововведення при заповненні декларацій.

Нагадуємо, що серед суб’єктів декларування є відповідно до:

  • п/п «в» п.1 ч.1 ЗУ - державні службовці;
  • п/п «ґ» п.1 ч.1 ЗУ – судді, присяжні (під час виконання ними своїх обов’язків у суді);
  • п/п «ї» п.1 ч.1 ЗУ – помічники суддів.

     Новим при заповненні декларації за 2019 рік є те, що у розділі 2.1 окрім відомостей, що наводилися декларантом у попередніх деклараціях, суб’єкт декларування має також зазначати унікальний номер запису в Єдиному державному демографічному реєстрі (ЄДДР) суб’єкта декларування та членів його сім’ї, який представлений двома послідовностями з восьми (рік, місяць та день народження) та п’яти цифр (унікальний набір), розділених текстовим символом. Він генерується автоматично під час отримання паспорта у форматі ID-картки та біометричного закордонного паспорта. Для його отримання необхідно звернутися до підрозділу Державної міграційної служби. У разі, якщо в суб’єкта декларування або у члена його сім’ї відсутній такий унікальний номер запису в ЄДДР, суб’єкт декларування при заповненні декларації застосовує функцію для закриття відповідного поля.

     Також форму декларації доповнено новим розділом 121 «Банківські та інші фінансові установи, у яких у суб’єкта декларування або членів його сім’ї відкриті рахунки», у якому зазначаються відомості про банківські та інші фінансові установи, у тому числі за кордоном, у яких у суб’єкта декларування або членів його сім’ї відкриті рахунки (незалежно від типу рахунку, а також рахунки, відкриті третіми особами на ім’я суб’єкта декларування або членів його сім’ї) або зберігаються кошти, інше майно. Такі відомості включають дані про тип та номер рахунку, дані про банківську або іншу фінансову установу, осіб, які мають право розпоряджатися таким рахунком або мають доступ до індивідуального банківського сейфа, осіб, які відкрили рахунок на ім’я суб’єкта декларування або членів його сім’ї. При чому, завершення строку дії банківської карти не тягне за собою автоматичне закриття банківського рахунка. Тому відомості про такий рахунок необхідно також зазначати у цьому розділі декларації.

     У деяких розділах декларації зустрічаються порогові суми, кратні розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб (ПМ), встановленого на 1 січня звітного року. Відповідно до ЗУ «Про Державний бюджет України на 2019 рік» ПМ становив 1921 грн.

    Тож не будемо відкладати заповнення декларацій на останній день, а подамо їх завчасно.