flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Щодо нововведення до Кримінального процесуального кодексу

22 березня 2018, 14:31

       Останніми днями засоби масової інформації сколихнули громадськість багаторазовими неоднозначними коментарями з приводу нововведення про призначення експертизи виключно судами для встановлення причин смерті громадян.

        Раніше судову експертизу можна було провести безпосередньо за зверненням сторони кримінального провадження. Але ж відтепер слідчий або прокурор, які раніше призначали судові експертизи власними постановами, повинні будуть звернутися до суду з клопотанням для призначення судової експертизи. Ці положення послідовно розвинуті у статтях 243-244 та інших Кримінального процесуального кодексу та набули чинності відповідно до ЗУ № 2147-VIII від 03.10.2017 «Про внесення змін до Господарського процесуального кодексу України, Цивільного процесуального кодексу України, Кодексу адміністративного судочинства України та інших законодавчих актів».
        Клопотання розглядається слідчим суддею місцевого суду, в межах територіальної юрисдикції якого здійснюється досудове розслідування, не пізніше п’яти днів із дня його надходження до суду. Слідчий суддя задовольняє клопотання, якщо особа, яка звернулася з відповідним клопотанням, доведе, що для вирішення питань, що мають істотне значення для кримінального провадження, необхідне залучення експерта. 

      Слід звернути увагу, що  так як із клопотанням до суду звертаються слідчий або прокурор, то і експертиза, відповідно, не може призначатися  по всіх фактах смерті громадян, як це висвітлювалося в новинах та призвело до паніки серед населення, а лише за обставин, які викликають сумніви в причині смерті, зокрема, по внесених до ЄРДР зверненнях.

      Вказані нововведення набули чинності 16 березня 2018 року.

     Прес-центр суду