flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

14 грудня 2017 року голова суду Інна Смаль взяла участь в українсько-німецькому семінарі з питань захисту права інтелектуальної власності

19 грудня 2017, 15:54

     14 грудня 2017 року голова Сосницького районного суду Інна Смаль взяла участь в українсько-німецькому семінарі з питань захисту права інтелектуальної власності. Захід відбувся за участі та підтримки Всеукраїнської громадської організації «Асоціація суддів України», Національної школи суддів України та Німецького Фонду міжнародного правового співробітництва (IRZ).

     З вітальним словом до присутніх звернулися голова Апеляційного суду Чернігівської області Садіг Тагієв, Президент Асоціації суддів України Олена Євтушенко, юридичний радник Німецького Фонду міжнародного правового співробітництва Наталія Глібко та проректор Національної школи суддів України Володимир Мазурок.

    Суддя Суду землі м. Мюнхен Др. Олівер Шьон та суддя Вищого суду землі м. Франкфурт-на-Майні Др. Уте Мокель ознайомили українських колег з основами німецької правової системи захисту інтелектуальної власності; сутністю, особливостями виникнення та передачі авторських прав згідно з німецьким законодавством. Зокрема, Др. Олівер Шьон звернув увагу на високу спеціалізацію судів у Німеччині, що оптимізує розгляд конкретних категорій справ та сприяє утворенню сталої судової практики. Він зазначив, що розгляд справи про захист права інтелектуальної власності є досить тривалим та може становити від 8 до 12 місяців з моменту відкриття провадження у справі. Крім того, як не дивно, при розгляді відповідних категорій справ німецькі судді вкрай рідко звертаються за допомогою до судових експертів.

    У свою чергу, голова Апеляційного суду Чернігівської області Садіг Тагієв ознайомив учасників заходу з проблемними аспектами та перспективами розвитку правосуддя на Чернігівщині. Очільник апеляційного суду зазначив, що майже половину (40-45%) справ, які розглядають суди загальної юрисдикції Чернігівської області, становлять спори, що виникають з кредитних зобов’язань. Другу та третю позицію займають земельні та сімейні спори відповідно, на четвертому місці – справи про кримінальні та адміністративні правопорушення. Останнім часом в області спостерігається зростання рівня злочинності. Перш за все, це пов’язано зі складною економічною ситуацією, високим рівнем безробіття та військовими діями на сході України.

   Крім того, за словами Садіга Тагієва, згідно статистичних даних лише 3-4% рішень місцевих загальних судів Чернігівської області оскаржуються в апеляційному порядку. Майже 60% апеляційних скарг залишається без руху, переважна більшість з яких через несплату судового збору. Лише в 10% - 20%  зазначених випадків недоліки усуваються. Як наслідок, досить значна частина апеляційних скарг не приймаються судом до розгляду. Це призводить до того, що помилкові рішення районних судів можуть залишитись в силі через надто високі ставки судового збору для населення.

    Також голова Апеляційного суду Чернігівської області ознайомив колег з проектом укрупнення місцевих загальних судів Чернігівської області. В процесі «оптимізації» 24 районні суди області планують перетворити в 11 окружних. На думку Садіга Тагієва, «на місцях недостатньо механізмів для реалізації цього пакету судової реформи. У нашій системі важко буде запровадити надсучасні європейські стандарти правосуддя, не маючи достатніх засобів: гарних доріг, швидкого Інтернету (у т. ч. у віддалених селах), доступного судового збору, достатньої правової та комп’ютерної освіти громадян, матеріальних можливостей для отримання ними професійної юридичної допомоги, укомплектування судів необхідною технікою тощо".

   Учасники семінару активно ставили питання колегам-доповідачам, дискутували, ділились досвідом. Безумовно, подібні заходи сприяють професійному зростанню та зміцненню співпраці правників України з їх зарубіжними колегами.