flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Спрощено порядок повернення помилково сплаченого судового збору для фізичних та юридичних осіб

02 лютого 2022, 16:08

Спрощено порядок повернення помилково сплаченого судового збору

 для фізичних та юридичних осіб

 

Раніше фізичним та юридичним особам для того, щоб повернути помилково сплачений судовий збір в національній валюті, необхідно було спочатку звернутися до суду, на рахунок якого був сплачений такий судовий збір, із заявою про видачу відповідного подання і лише після його отримання в суді – самостійно звертатися до управління Казначейства для отримання коштів. То з початку 2022 року ця процедура значно спростилася: фізичній або юридичній особам достатньо лише звернутися до суду із заявою, а суд вже сформує подання і  направить його до управління Казначейства.

Ці нововведення пов’язані із змінами, які були внесені наказом Міністерства фінансів України від 08.12.2021 року №647 до Порядку повернення (перерахування) коштів, помилково або надміру зарахованих до державного та місцевих бюджетів.

Втім збільшилися і вимоги до заяви, яка подається до суду, зокрема, обов’язково треба вказувати: найменування та місцезнаходження банку, в якому відкрито рахунок отримувача коштів; IBAN, на який повертаються кошти в національній валюті; номер карткового рахунка отримувача коштів (за наявності). Разом із заявою про повернення коштів з бюджету платником подається до суду оригінал або копія документа на переказ, або паперова копія електронного розрахункового документа, які підтверджують перерахування коштів до бюджету.

Платник може подати заяву до суду в електронній формі на електронну пошту inbox@sn.cn.court.gov.ua за допомогою засобів інформаційно-телекомунікаційних систем та з дотриманням вимог законодавства у сферах захисту інформації в інформаційно-телекомунікаційних системах, електронних довірчих послуг та електронного документообігу. В електронній заяві також має бути зазначено електронну поштову адресу, на яку платнику може бути надіслано відповідь, або відомості про інші засоби зв’язку з ним.

Для судів же на цьому зміни в процедурі повернення помилково сплаченого судового збору не закінчилися: форма подання викладена в новій редакції і подається воно судом в електронному вигляді через систему дистанційного обслуговування «Клієнт казначейства – Казначейство». Втім  до 31.03.2022 року діє перехідний період, а тому можлива подача судом подання до управління Казначейства в паперовому вигляді, але вже за новою формою.

Зразок заяви про повернення помилково сплаченого судового збору на рахунок Сосницького районного суду можна знайти на сайті Сосницького районного суду  в розділі Громадянам - Зразки заяв та після заповнення передати для реєстрації в кабінет № 4.

Також, додаткову інформацію можна дізнатися за номерами: (04655) 2-14-34, (04655) 2-02-24 або звернутися за адресою: смт Сосниця, вул. Чернігівська, 54, каб. 2 або 4.