flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Декларування доходів присяжними, які виконують свої обов’язки в суді

05 лютого 2024, 14:24

Відповідно до підпункту «ґ» пункту 1 частини першої ст. 3 Закону України «Про запобігання корупції» суб’єктами, на яких поширюється дія Закону, є, зокрема, присяжні (під час виконання ними обов’язків у суді).

    Протягом 2023 р. присяжні, які брали  участь у розгляді цивільної справи,  відповідно до п.1 ст.  45 ЗУ «Про запобігання корупції» зі змінами, зобов’язані подати до 1 квітня  2024 року шляхом заповнення на офіційному веб-сайті Національного агентства з питань запобігання корупції декларацію особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, за минулий 2023 р. за формою, що визначена Національним агентством.

    Згідно з  п. 4 ст. 45 Закону України «Про запобігання корупції» суб’єкт декларування може подати виправлену декларацію без звернення до Національного агентства з питань запобігання корупції  впродовж 30 днів після подання декларації.

         Додатково повідомляємо, що відповідно до роз’яснення  Національного агентства  з питань  запобігання корупції початком  виконання обов’язків у суді в цивільному провадженні є дата   судового засідання, в  якому почався розгляд справи по суті за участі присяжного; в кримінальному провадженні - дата складання присяжним присяги.

        Припиненням виконання присяжним обов’язку в суді є закінчення конкретного провадження (розгляду справи по суті).

Якщо присяжний був залучений до розгляду справи і виконання обов’язків у суді, він має подавати такі  декларації:

щорічну - за рік, у якому особа фактично виконує обов’язки присяжного, якщо розгляд справи в судовому засідання ще не закінчений;

декларацію при звільненні - не пізніше 30 календарних днів з дня припинення діяльності, яка зумовлює обов’язок подання декларації (виконання присяжним обов’язків у суді у конкретній справі);

щорічну декларацію (після звільнення) – наступного року після розгляду справи в суді.

        Для входу до Єдиного державного реєстру декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, необхідно завчасно отримати електронний цифровий підпис (ЕЦП) в Україні в одному з акредитованих центрів сертифікації ключів (АЦСК), перелік яких зазначений на сайті Національного агентства з питань запобігання корупції.

Відповіді на найпоширеніші запитання та рекомендації НАЗК щодо роботи з Реєстром та роз’яснення щодо заповнення форми е-декларації можна знайти за посиланнями:https://wiki.nazk.gov.ua/category/deklaruvannya/.

Звертаємо увагу, що порушення вимог фінансового контролю, умисне недекларування або декларування недостовірної інформації є корупційними правопорушеннями, за які передбачено адміністративну та кримінальну відповідальність (стаття 172-6 Кодексу України про адміністративні правопорушення, стаття 366-1 Кримінального кодексу України).

        Ще раз звертаємо увагу, що електронна декларація за 2023 р. має бути подана до 01 квітня  2024  року.